35. fryktkultur i politiet

 

Politiets fellesforbund har siden 2016 frarådet sine medlemmer om å varsle når de ser kollegaer begå lovbrudd og om andre uredelige forhold.
Varslere har blitt utsatt for både psykisk og fysisk vold. Det er ikke trygt å varsle. Politiforum rapporterer etter en stor undersøkelse blant ansatte i politiet, at mange opplever det som en fryktkultur. Varslere anses som uønskede elementer, en ukultur man ønsker å bli kvitt. Det er duket for maktmisbruk og lovbrudd som leder til uskyldige domfellelser.

Politiets etterforsker Gina Kathrine Kjendlie har fremsatt falske påstander og bevis under avhør, etterforsket utelukkende i retning skyldig, og sammen med spesialetterforsker Terese Steinsrud Granheim manipulert bevisdokumentasjonen i en straffesak. De fjernet reelle honorar for 479 000 kroner. Deretter pakket de tallene inn i en revisjonsrapport og presenterte dette som "tallfunn", under ed i tingretten. Hvis en regnskapsfører eller revisor hadde forfalsket et regnskap for domstolene slik politiets etterforskere har gjort, ville vedkommende blitt straffeforfulgt.

De vet at de ikke vil bli tatt for disse handlingene.

Politiansatte har strafferettslig immunitet. Hvis etiske og redelige politiansatte ser disse to etterforskerne i aksjon, og melder fra til ledelsen om at deres kollegaer bryter loven; vil de sannsynligvis bli utsatt for represalier.

 

Lytt til hele episoden her, eller finn podcasten Rettssikkerhet? på Spotify

Forrige
Forrige

36. rasisme i rettsstaten norge

Neste
Neste

34. Dommen skaper presedens